עוגנים ועגינות
כמו מושגים רבים הלקוחים מעולם הים, גם עוגן הוא מושג שנעשה בו שימוש רב בהקשרים אישיים וארגוניים, מזמין לברר מהי האסוציאציה ומה מייצג עבורנו עוגן בשיח הארגוני? יורדי ים משתמשים בעוגן כדי לרתק את ספינתם באזור מסוים בקרבת החוף, בדרך כלל בפתחי נמלים, מעגנות או במפרצים מוגנים מרוח וגלים, עיגון הספינה אפשר להם לרדת ממנה, בדרך כלל בסירות קטנות יותר, או להמתין במקום מוגן לצרכים שונים.

העוגנים היו עשויים עץ כבד עם מרכיבי מתכת שהוסיפו למשקלו והיו קשורים בחבל ארוך, הספנים היו בוחרים את מקום העגינה, משליכים את העוגן שהיה שוקע עד לקרקעית תוך שהוא מושך את החבל הקשור אליו בקצה אחד והקצה השני היו קשור לנקודה חזקה בחרטום הספינה,
עתה נסו לנחש איך מתנהגת ספינה הנמצאת "על עוגן" במים סוערים וברוחות?
נעצור לרגע את הדיון המעניין בענייני עוגנים בספינות, ונחזור לשאלה מה מסמל עוגן עבורנו? בהקשר האישי נוהגים להשתמש פעמים רבות במושג: עוגן הקריירה, שהוא: תחום, ידע, מיומנות או ניסיון שסביבו אנו בונים את מסלול ההתפתחות שלנו, אך ממש באותו רגע אפשר גם לשאול האם העוגן בקריירה לא כובל אותנו ואולי הוא מונע מאיתנו "להתקדם" למקומות רחוקים ומעניינים יותר? גם בהקשרים ארגוניים, עוגן מסמל את היציבות, את הבסיס ואת התשתית שבאמצעותה פועל הארגון, אך באותה נשימה ניתן לשאול האם העוגנים הארגוניים שלנו לא מעכבים ואולי אף מונעים מאיתנו שינוי נדרש?

התמונה הפסטורלית והרגועה שראיתם זה עתה, משקפת את עגינות הפלז'ר, כאילו שנעשות בדרך כלל במפרצים מוגנים היטב מרוח וגלים, אך בחיים האמיתיים, לעיתים הרוח נושבת, הגלים מטלטלים, ואז? שאלנו את עצמנו קודם איך תתנהג ספינה ברוח, אני מניח שיהיה פשוט להבין שספינה כזו תמיד "תתייצב" עם חרטום לרוח, וכאשר הרוח תגבר, הספינה תתנדנד סביב נקודת העגינה מצד לצד וככל שהרוח חזקה, כך טווח התנועה סביב העוגן יהיה גדול יותר, ומה אנו יכולים ללמוד מכך על חיינו האישיים והארגוניים?
תרשו לי להציע הסבר ראשוני ואינטואיטיבי, מה שמהווה עוגן לעיתים לא רק כובל ומגביל, לפעמים הוא גם מחייב אותנו להסתדר עם כוון הרוח (או הזרם, או מה שתרצו) ולוותר במקצת על העצמיות שלנו ועל עצמאותנו, וכאשר אנו "במים סוערים" אנו מטלטלים מצד לצד, מחוברים ולא מחוברים, רוצים אך חוששים.
ולסיכום כמו יורדי ים ותיקים, כאשר תרגישו מספיק חזקים ובטוחים, הרימו עוגן והפליגו את יעדכם הבא,
תודה לכם על שקראתם בעניין, אתם מוזמנים להגיב
קישור ישיר
מרתק! תמשיך לכתוב