על ים ואנשים!

ברוכים הבאים לבלוג שלי, כאן אשתף אתכם במחשבותי ובהרהורים שלו אודות המשותף והשונה על ים ואנשים , מקווה שתהנו ומזמין להגיב בכל אופן (מכובד) שתמצאו לנכון, והיום נדבר על:

רוח גבית

פעמים רבות אנו מוצאים את עצמנו אומרים או שומעים מהאחרים את המושג: רוח גבית, בהקשר ארגוני כזה או אחר, ההבנה של רובנו ביחס למושג זה פירושה שאנשים בארגון תומכים או מעודדים כוון מסוים שאנו הולכים בו, אם כי בדרך מעט פסיבית (הרוח אינה נראית ונשמעת), העידוד והדחיפה אמורים לכאורה להניע או לחזק את הכוון שבו אנו הולכים והשאלה שנשאלת האם הרוח הגבית תסייע לנו בשעת מבחן, האם כאשר יהיו התנגדויות ארגוניות (הים יהיה סוער) הרוח עדיין תהיה שם בשבילינו? ונשאל שאלה יותר מהותית, האם זוהי באמת העזרה שאנו זקוקים לה?

ראשית בואו ונעשה קצת סדר במושגים. רוח גבית מתייחסת לתקופות עתיקות, בהם השכיל האדם לרתום את הרוח לאחר שזיהה שהיא נושבת בקביעות במועדים ובכיוונים, ובנה ספינות מפרש שהתבססו על שטח גדול של בד שתרגם את לחץ הרוח להתקדמות של הספינה בכוון הנשיבה.

מפרשים עתיקים

בדרך זו הגיע קולומבוס מחופי ספרד ליבשת החדשה, וכל תנועת הסחר עם הודו התבססה על רוחות אילו, ברור לכולנו שהתמרון בהתבסס על רוחות כאילו הינו קטן יחסית ואולי ננסה לעשות כאן היקש מיידי ונבדוק אם נתבסס על רוח גבית, מהי מידת הגמישות הארגונית שתתאפשר לנו? (שאלה פתוחה)

כידוע לכם אנשי הים, חכמים הם וברבות השנים החליטו שלא להסתפק בצורת הנעה מוגבלת זו, ברשותכם נדלג על הפרק המפואר שבו מצאו שיטות הנעה אחרות, קיטור, דלק, פחם ונחזור לראות כיצד נרתמה הרוח להניע אותנו לכוון שאנו רוצים לנוע בו. האיור הבא הפלגה של ספינת מפרש בכווני רוחות שונים:

שושנת הרוחות

אנו למדים מהתרשים, שכלי שיט מפרשיים חדשים מסוגלים לשוט כמעט בכל רוח, החל בקדמיות חדות, מישהו ממש מתנגד ונכנס בנו חזיתית בהקשר הארגוני, דרך רוחות צד הנושבות בניצב לכוון השיט שלנו, מישהו שמנסה להטות אותנו מהמסלול אך בעצם עושה חסד ומסייע לנו להתקדם (רוח צד אגב היא היעילה ביותר לשיט) וכמובן דרך גביות ומלאות שכבר מוכרות לנו די טוב, לפני שנסיים עוד שני היקשים שבין העולמות: מי מכם שראה מפרשית בהטייה חריפה יכול להבין היום שהיא מתקדמת ברוח קדמית, חלק מהאנרגיה של הרוח מופנה בלית ברירה להטיית הספינה, הטיה שמתאזנת על ידי המשקולת שבתחתיתה, רוצה לומר שכאשר ניתקל בהתנגדות קדמית ועדיין נרצה להתקדם, נצטרך לקחת בחשבון הטייה מסוימת מהדרך שבחרנו, כל עוד המשמעות ידועה וברורה, אך נצטרך גם אותה "המשקולת" שתאזן ותייצב אותנו בארגון וכאן אני מזמין לחשוב מהי המשקולת הזו עבור כל אחד. כדי שהחיים הארגוניים שלנו יראו קצת כמו בנופש:

מפרשים מלאים ברוח

נזכור עוד כלל חשוב אחד: שייט ברוח מלאה (שנושבת בדיוק מאחורינו) הוא שייט לא יציב מכיוון שמערך המפרשים נמצא במצב שווי משקל רופף ולמעבר הרוח מצד לצד יכולות להיות השפעות משמעותיות, בים יש לנו דרכים להגן על עצמנו ועל הסירה ממצבים אילו, ובארגון?

תודה לכם על שקראתם בעניין, אתם מוזמנים להגיב

כתיבת תגובה